Take what you can, spread more

Първият* свободен, български, структуриран ресурс за разработка на Windows 8 Store приложения с HTML, CSS и JavaScript

Последните седмици се занимавам основно с курсовете по Windows 8 в Академията и покрай всичкия research, все повече установявам, че все още няма структурирани ресурси по темата, които са свободни в мрежата. В резултат на това, реших да разкажа малко за съответните курсове, тъй като вече съм почти убеден, че това са първите подредени и свободни ресурси, при това на български, в мрежата.

(Ако сте попадали на други такива ресурси, ще се радвам да ги споделите в коментарите)

Какви са тези курсове?

Преди известно време планирахме да проведем обучения по Windows 8. Основната идея беше да се направи подготовка по разработка на Store приложения с HTML, CSS и JavaScript, като сравнителна новост в Windows разработката. В крайна сметка се оказа, че можем да направим още един курс – за разработка със C# и XAML. Така в момента в Академията има 2 курса:

От които първият беше по-обширен и вече завърши, а в момента тече втория. Ще ви разкажа малко за тези курсове и защо смятам, че са едно добро начало за някой, който иска да се захване с разработката на Store приложения.

Курсът Windows Store приложения с HTML, CSS и JavaScript

В този курс се постарахме да обучим участниците на основите на разработката за Windows Store, със сравнително новите членове на технологии за разработка за Windows – HTML, CSS и JavaScript.

Максималният минимум

Първите теми бяха както въведителни в Windows 8 и приложенията в него като цяло, така и покриващи базовите познания за разработка на приложения върху платформата. Най-общо в първите дни говорихме над следните теми:

 • Платформата за разработка в Windows 8, WinJS и WinRT
 • ООП с WinJS, UI контроли, страници и навигация
 • Асинхронно програмиране
 • Достъп до файловата система
 • Адаптиране към жизнения цикъл в WinRT

Тази условна първа част всъщност покрива абсолютната база за изграждане на едно Store приложение. В desktop света, всяко едно съвременно приложение ползва обектно-ориентирано програмиране за структуриране на кода, представя на потребителя визуален интерфейс, умее да ползва файловата система за да пази потребителски-създадени документи, както и собствените си данни и се стартира и изключва по определен начин. Темите асинхронно програмиране и адаптиране към жизнения цикъл, са специфики в WinRT, без които едно приложение в никакъв случай не може да бъде пълноценно (още по-малко – да бъде одобрено в Windows Store).

И нагоре в WinJS + WinRT разработката

Всеки познаващ добре тези теми спокойно може да почне разработка за Windows Store. Но, за да бъдат разработените приложения наистина смислени, добре структурирани и най-вече възползващи се максимално от Windows RT екосистемата, са нужни още няколко по-напреднали теми:

 • Достъпване на отдалечени данни
 • Ползване на Data Binding 
 • Структуриране на кода по MVVM шаблона
 • Имплементация на Contracts
 • Стилизиране и принципи на UI дизайна в Store приложенията

Всички тези теми покрихме в курса, а всички без последната (не успяхме да запишем видео) са достъпни на страницата на курса в Студентската система на Академията.

Резултатите – HTML + CSS + JS приложения в Windows Store

Личното ми мнение за това, че курсът е подреден, свързващ темите и покриващ достатъчно добре нужния материал, предполагам си личи от описанието дотук. Но истинският измерител на успешността на курса са приложенията, които участниците публикуваха успешно в Windows Store като проекти за курса. Към момента (3 седмици след края на лекциите в курса) имаме около 15 приложения в Store-a (може би вече са повече), като някои от тях можете да видите във форума на Академията. В следващите няколко седмици очакваме още поне двайсетина приложения качени в магазина на Microsoft (тъй като това е критерии за завършване на курса).

Курсът Windows Store приложения със C# и XAML

Течащият курс до голяма степен повтаря темите от първия в техния еквивалент за C# и XAML – все пак платформата е същата, просто езиците за разработка са различни. Разбира се, тъй като този курс е един вид втора итерация на предишния, въведохме няколко две нови теми, които установихме, че е добре да бъдат в програмата, за да се усвоят по-добре:

 • Работа с жестове и взаимодействие от потребителя
 • Работа с устройства

Споменатите теми донякъде бяха разучавани от участниците в разработването на проектите, но имаше какво още да се желае, оттам и решението за по-задълбочено изучаване в курса.

Допълнително специално сме отделили два дни, в първия от които ще бъде написано наистина цялостно и смислено приложение, а във втория ще му бъде имплементиран дизайн. Резултатът ще е от порядъка на очакваните проекти за края на курса, които студентите трябва да напишат. Надяваме се с това още по-добре да изградим картинка на цялостно Store приложение и изграждането му със C# и XAML

Остава още седмица до края на курса, така че можете да следите темите в страницата на курса в студентската система.

Равносметка

Предстои излизането на Windows 8.1, които внася известни изменения в разработката на приложения, но по-голямата част от лекциите в тези два курса ще продължи да бъде актуална. А в момента близкия release на 8.1 допълнително усложнява търсенето на информация, особено в MSDN – много от статиите са мигрирани към 8.1, но не всички, което поражда допълнителни обърквания.

След завършването и на втория курс в Академията, в мрежата ще има два сериозни ресурса за изучаване на разработка на Windows Store приложения. Надявам се, че тези ресурси ще са полезни и на бъдещи разработчици, които търсят структурирана информация по въпроса.

 

, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>