Take what you can, spread more

Windows 8 лекция на StartUp Weekend

Intro slide to the Windows 8 Intro lecture

Първи слайд от Windows 8 Intro лекцията

Предполагам, че няма нужда да ви казвам, че Windows 8 ще се превръща във все по-нашумяла тема в слевдващите месеци. Новата ОС на Microsoft прави доста сериозна заявка не само за PC света, но и за света на таблетите и “ноутбуците” (да, затова не обичам да поствам на български).

Разбира се, както при всяко ново нещо, ще има много хора които ще кажат “мани го тва, за нищо не става”, много други които ще са в екстаз, а разбира се ще има и такива, които не са заинтересувани. И Windows 8 не е просто нова операционна система, а и изцяло нов стил за Microsoft, който ще продължи неопределено дълго. Разбира се много от старите неща, с които сме свикнали са почти непроменени (засега). Но новите концепции в Windows 8 са такава стъпка, каквато може да сравним с преминаването от DOS към първите Windows. С две думи, независимо дали ни харесва или не, Windows 8 идва и носи промяна със себе си. Това не е просто нещо, което ще се появи и изчезне – технологиите и концепциите му ще се ползват още доста дълго време.

С всичко това се появяват все повече инициативи, свързани с новата операционна система и вчера (15.09.2012) имах удоволствието да поговоря по темата в рамките на няколко часа на едно StartUp събитие в София (повече за StartUp инициативите можете да научите тук: http://sofia.startupweekend.org/). В тази връзка тук http://itgeorge.net/wp-content/uploads/2012/09/Windows-8-for-Startups.zip можете да намерите всички материали (лекции, код) от събитието. Направил съм и видеозаписи, в момента ги обработвам и скоро ще ги кача (ще направя един update с линк към тях).

Store Apps Development Platform

Платформа за разработка на Windows Store Apps

Трябва да отбележа, че тези материали до голяма степен се базират на едно обучение, което проведохме на Лятната Изследователска Школа преди точно един месец. Това обучение продължи 4 дни, с лекции и демонстрации по общо 5 часа на ден, където навлязохме в разработката на Windows Store приложения (тогава все още се казваха “Metro-style Apps”). Ползвахме WinRT, HTML, CSS, JavaScript и WinJS. Всички материали от това обучение могат да бъдат намерени тук: http://bit.ly/PvF10F, а направените видеозаписи – в YouTube канала на Telerik Academy, плейлист Windows 8 Apps с HTML и JavaScript – ЛИШ’12.

Успех на всички, които се решат да се потопят в дълбините на разработката на приложения за Windows 8!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>